Piękno, które jest gładkie i gorące, nazywa się kobietą. - WOMENs
Składniki
• 4 łyżki mocnego espresso
• 2 łyżki likieru migdałowego amaretto
• 20 dag kremówki, 3 łyżki cukru
• 25 dag tłustego serka (np. mascarpone, albo białego tłustego sera)
• 1 torebka cukru waniliowego
• 15 dag podłużnych biszkoptów
• 1-2 łyżki gorzkiego kakao, wiórki czekoladowe
Etapy przygotowania
1. Schłodzoną kremówkę ubić z dodatkiem 1 łyżki cukru. Serek utrzeć z resztą cukru, cukrem waniliowym i kilkoma łyżkami bitej śmietany. Dodać pozostałą śmietanę, a całość delikatnie wymieszać.
2. Kawę wymieszać z likierem. Maczać biszkopty na kilka sekund w kawie z dodatkiem amaretto i układać na dnie prostokątnej formy.
3. Na biszkopty wyłozyć część masy serowej. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w kawie z alkoholem. Czynności powtarzać, aż do wyczerpania składników.
4. Na wierzch posypać kakao i ewentualnie wiórki czekoladowe. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Smacznego!!!
Offline
Nowicjusz
Musze wyprobowac ten deser. Pojutrze maz ma urodzinki, wiec to doskonala okazja
Oczywiscie zdam raport jak smakowal gosciom!
Offline